Aluminiumplattor - välj rätt platta för ditt ändamål
Gjutna aluminiumplattor är ett vanligt material inom bygg- och tillverkningsindustrin. De är lätta, hållbara, korrosionsbeständiga och enkla att bearbeta, vilket gör dem till en idealisk lösning för många olika användningsområden.
Tillverkning av aluminiumplattor
Gjutna aluminiumplattor tillverkas genom att man först smälter aluminiumämnet och sedan häller smältan i en form av stål, som kallas för en kokill, som har formen av den önskade plattan. Formen kyls sedan långsamt ner till rumstemperatur medan aluminiumet stelnar. Under tiden kontrolleras stelningsprocessen noggrant för att undvika spänningar och porer. När plattan har stelnat avlägsnas den från formen och undersöks för att upptäcka eventuella defekter eller ojämnheter. Genom denna tillverkningsprocess kan man få gjutna aluminiumplattor med hög planhet och formstabilitet, låg vikt, god värmeledningsförmåga och homogen struktur. Fördelen med gjutna plattor är att det blir mindre spänningar i materialet.
Aluminiumplattor kan tillverkas med olika kemisk sammansättning som ger materialet olika egenskaper. De kan också tillverkas i olika tjocklekar, t.ex. från 8 mm upp till 100 mm tjocka. Våra vanligaste varianter är EN AW 5083 och EN AW 5754 som båda har en låg spänning, de är resistenta mot havsvatten, har en homogen struktur och en mycket god bearbetningsförmåga. De är båda lämpliga för svetsning och går bra att anodisera. Dessa plattor har dock låg hållfasthet.
Tänk på att den kemiska sammansättningen påverkar materialets egenskaper och andra varianter av aluminiumplattor kan exempelvis lämpa sig mindre bra för dekorativ anodisering och svetsning.
Användningsområden
Gjutna aluminiumplattor användas i många olika industriella tillämpningar där hög planhet, formstabilitet, låg vikt, god värmeledningsförmåga och homogen struktur är viktiga egenskaper. De används exempelvis inom tillverkningsindustrin, där aluminiumplattor används för att göra maskindelar och andra komponenter eller inom elektronikindustrin där plattornas goda värmeledningsförmåga och homogena struktur gör dem lämpliga som kylplattor eller substrat i elektroniska komponenter.
När man väljer en aluminiumplatta är det viktigt att tänka på dess tjocklek, hållfasthet, korrosionsbeständighet och användningsområde. En tunnare aluminiumplatta är lättare och billigare men kan vara mindre hållbar och ha sämre korrosionsbeständighet än en tjockare platta. Legeringarna kan också öka korrosionsbeständigheten, vilket är viktigt i miljöer där materialet är utsatt för fukt eller kemikalier.
Genom att välja rätt typ av aluminiumplatta för den specifika användningen kan man säkerställa att materialet är lämpligt för ändamålet och håller länge.
Vill du veta mer om vilket alternativ som är rätt för dig, så kontakta gärna våra rådgivare på Alutrade så kan de guida dig rätt.