Åleds Akvarium skapar unika akvarier med egna aluminiumramar

Åleds akvarium är ett familjeföretag som startade 1971 i Åled, hemma hos Arnold och Anita. Sedan dess har verksamheten vuxit. De tillverkar egna akvarium av högsta kvalité med hela 10 års garanti på alla egentillverkade akvarier. Idag är de ensamma i Sverige om att göra akvarium med aluminiumram och sonen Jan-Åke Johansson är idag den som driver företaget vidare.

Åleds Akvarium började som en liten hemmabutik på 20 kvadratmeter men har sedan dess utvecklats avsevärt. På 1980- och 90-talet fokuserade de på att tillverka och sälja specialprodukter som bottenfilter och akvarier till butiker och grossister i Skandinavien. Företaget expanderade successivt och kunde i mitten av 90-talet samla all verksamhet i en ny, större fastighet, vilket möjliggjorde en mer effektiv produktion. Under 2000-talet återgick de till att rikta sig mot privatpersoner, och idag har butiken över 170 akvarier samt en omfattande karantänanläggning.

Nästan alla akvarium byggs idag utefter kundens önskemål. När ett nytt akvarium ska tas fram så använder Åleds akvarium aluminiumprofiler som de själva utvecklat i samarbete med Alutrade. Ramen ii aluminium monteras ihop med hjälp av små kilar, innan glaset monteras. Valet att använda aluminium, som är mer prisvärt och lättare att bearbeta än rostfritt stål, har varit en framgångsfaktor för företaget i över 40 år.

- Tidigare köpte vi aluminiumprofilerna av ett annat företag. Vi upplevde dock att vi inte var tillräckligt stora kunder och att de därför inte var intresserade av oss. Då tog vi kontakt med Alutrade och gjorde två nya verktyg. Alutrade hade dessutom en bättre prisbild och det visade sig att verktygen betalade sig redan vid första beställningen och kvalitén var utmärkt, berättar Jan-Åke.

- Alutrade har varit jättebra som leverantör. Ni har varit tydliga och väldigt förstående. Vi hade till exempel en brand hos oss och då var ni väldigt hänsynsfulla. Vi har varit väldigt nöjda och Johan som varit vår kontaktperson har skött det med bravur och varit en riktig klippa!

Jan-Åkes far Arnold är fortfarande den som monterar akvarium trots sina 84 år. Även Jan-Åkes dotter är aktiv i företaget så de är numera tre generationer som jobbar ihop. Tillsammans tittar de nu på att utveckla nya produkter och vidareutveckla befintliga. De har exempelvis tagit fram ett nytt verktyg tillsammans med Alutrade för att börja tillverka vivarium och terrarium med skjutluckor. Johan Schneider som är distriktsäljare på Alutrade och den som har kontakt med Åleds Akvarium är glad över att samarbetet fortsätter:

- Åleds Akvarium är ett väldigt fint familjeägt företag där relationen är lika viktig för mig som själva produkterna som vi levererar. Det är alltid roligt med lite udda brancher och här är inget undantag. Vi hoppas på ett fint samarbete även långt fram i tidshorisonten, säger Johan.

Publicerat: 2024-09-25
Vi på Alutrade

Kontakt

Vi har ett stort utbud av standardprofiler och hjälper mer än gärna till att skräddarsy produkter i aluminium. Ta kontakt med våra rådgivare för den bästa lösningen för dig och ditt företag.